Emmelev A/S var med, da markrobotten blev præsenteret på Tjele Gods ved Viborg.
Emmelev A/S var til stede ved demonstrationen af feltrobotten Robotti ved Tjele Gods ved Viborg. Biodiesel var et centralt emne under begivenheden onsdag, hvor Robotti fremviste sine evner ved præcist at så rødbeder på en mark nær godset. Feltrobotten arbejder på 100 procent biodiesel leveret af Emmelev A/S. Arrangementet vakte stor interesse, blandt andet fra unge på landbrugsskolen, der observerede Robottis effektive og stabile arbejde.
Morten Simonsen fra Emmelev A/S deltog i arrangementet, og der var stor interesse for den fossilfrie biodiesel produceret af dansk raps. Robotti As a Service har indgået et partnerskab med Emmelev A/S, der sikrer, at alle feltrobotter udelukkende kører på biodiesel. Dette samarbejde gør maskinstationen fuldstændig fossilfri og sætter scenen for grønnere landbrugsmetoder.
Går hele vejen
Kristian Møller, chef for Robotti As a Service, forklarede forpligtelsen til at blive helt fossilfri: „At blive fossilfri er en lavthængende frugt, der passer godt sammen med vores fokus på at være en klimabevidst og bæredygtig maskinstation. Diesel indeholder i dag allerede en lille portion biodiesel, så vi ved, at vores robotter kan køre på det. Nu går vi simpelthen hele vejen og lader robotterne køre 100 procent fossilfrit,“ siger Kristian Møller. Samarbejdet med Emmelev A/S markerer første gang landbrugsmaskiner udelukkende kører på biodiesel.
En del af den grønne omstilling
Morten Simonsen udtrykte tilfredshed med at være en del af Robottis præsentation, som har fået stor opmærksomhed landsdækkende: “ Biodiesel er en del af den grønne omstilling, og vi ønsker at demonstrere, at det kan bruges effektivt i feltarbejde. Feltrobotten repræsenterer fremtiden, og det er kun naturligt, at den fungerer på en miljøvenlig måde. I dag ser vi hos Tjele Gods, at feltrobotten håndterer sine opgaver bedst muligt,“ siger Morten Simonsen.
Biodiesel fortrænger 72 procent af CO2
Biodiesel fra Emmelev A/S fremstilles af rapsfrø, hvor 80 procent af afgrøden bruges til proteinkager eller glycerin og 20 procent til produktion af biodiesel. Denne biodiesel kan bruges direkte i biler og maskiner, der i øjeblikket kører på fossile brændstoffer, hvilket bidrager til CO2-reduktion uden at kræve større tekniske ændringer. Biodiesel fremstillet af rapsfrø fortrænger 72 procent af den CO2, der udledes af almindelig fossil diesel, hvilket gør Robotti, der kører på 100 procent biodiesel fire til fem gange mere klimavenlig, end hvis den brugte ren fossil diesel.