Høsttid er festtid

Mange læs rapsfrø ruller hver aften i denne tid ind på pladsen foran Emmelev A/S. De travle høstfolk har tid til lidt grillmad og lidt snak, inden arbejdet igen kalder.

Virksomheden Emmelev A/S i Nordfyn er nu den første i Danmark certificeret til bæredygtig produktion af rapskager. Denne præstation blev for nylig præget af et besøg af Erling Bonnesen, Venstres fødevarepolitiske talsmand og medlem af Folketinget. Emmelev A/S producerer biodiesel af rapsfrø, og de proteinrige rapskager er et værdifuldt biprodukt af denne produktion. Disse rapskager er især efterspurgte blandt kvægopdrættere på Fyn såvel som i Syd- og Sønderjylland. De danskproducerede rapskager er GMO-fri, og de forventes at blive endnu mere efterspurgte, da Arla Foods vil kræve, at leverandører bruger GMO-frit foder fra 2021.

Reducerer sojaimport

Rapsfrøkagerne foretrækkes også, fordi de erstatter soja, som primært produceres i Brasilien, Argentina og USA og derefter importeres til Danmark. „Jeg er glad for at være med til at markere denne certificering, hvilket understreger Emmelev A/S' seriøse engagement i at tackle klimaudfordringen,“ siger Erling Bonnesen.

“ Foderkagerne er en væsentlig del af produktionen, selvom biodiesel typisk får mest opmærksomhed. Denne certificering betyder, at landmændene kan fodre deres husdyr bæredygtigt med dette danske produkt, hvilket giver et levedygtigt alternativ til importeret soja,“ tilføjer han.

Cirkulær økonomi

„Det er et fantastisk eksempel på cirkulær økonomi,“ siger Bonnesen. „Landmanden leverer raps til virksomheden, modtager foderkager til kvæget til gengæld og kan også bruge biodiesel i traktorens tank. Denne cyklus gør en stor forskel.“

Morten Simonsen, medejer af Emmelev A/S, fortæller, at foderkagerne ikke kun sælges til lokale og regionale kvægopdrættere, men over hele landet. Flere fodervirksomheder inkorporerer disse kager i deres færdige foderblandinger. “ Forbruget af rapskager er stort i danske kvægbesætninger. Faktisk er rapskager inkluderet i 35 procent af foderet blandet på kvægbedrifter til dyrene,“ bemærker han.