loader imageApril 19, 2021

Robot på biodiesel vist frem på Sjælland

Den selvkørende markmaskine får masser af opmærksomhed fra medierne. Den kører på ren biodiesel fra Emmelev A/S og var forleden på demo-tur ved Førslev Gods.
Interessen for Robotti – den selvkørende maskine i marken – er stor. Her i foråret har masser af medier beskrevet robotten, og der har været god interesse for de demo-kørsler i marker rundt omkring i Danmark, som Robotti har gennemført. Det smitter af på Emmelev A/S, for Robotti er selvfølgelig klimavenlig og kører på 100 procent biodiesel produceret i Otterup af dansk raps. Maskinstationen bag robotten, Robotti As a Service, har indgået et samarbejde med Emmelev A/S, og det betyder, at alle markrobotter kommer til udelukkende at køre på biodiesel. Samarbejdet gør maskinstationen 100 procent fossilfri og baner vejen for grønnere markarbejde. Forleden skete det på markerne ved Førslev Gods ved Næstved. I det gode vejr var der et pænt besøg af interesserede på en mark, der ligger lige op til den trafikerede hovedvej fra Slagelse til Næstved, og flere medier var til stede for at følge den nye maskine på den sandede jord.
Det var manager Kristian Møller, Robotti As a Service, som var ”pilot” på Robotti, og han fortalte, at alle maskinstationens robotter skal være 100 procent fossilfrie, når de klarer årets arbejde. Oprindeligt var det ideen, at Robotti på længere sigt skal kører på el, men det er overhovedet ikke muligt lige nu – alene at etablere ladestandere i markerne og køre rundt med tunge batterier er en stor udfordring, og så kan biodiesel være en gode trædesten væk fra den fossile diesel.
Manager Kristian Møller
”Der er ikke overhovedet problemer med at køre på biodiesel. Robotti præsterer helt som den skal, og jeg kan ikke mærke nogen forskel over til den almindelige diesel,” siger Kristian Møller. ”Det er helt i tråd med vores ønske om at være en klimabevidst og bæredygtig maskinstation. Vi går hele vejen og lader robotterne køre 100 procent fossilfrit,” siger Kristian Møller.
Samarbejdet mellem maskinstation og Emmelev er det første af sin slags, hvor landbrugsmaskiner skal køre på ren biodiesel. I Sverige er der til gengæld flere landbrug, som bruger ren biodiesel og helt uden tekniske udfordringer. Fra Emmelev A/S fortæller medejer Morten Simonsen, at han er glad for samarbejdet: ”Vi vil gerne vise, at biodiesel kan bruges i markarbejdet også i Danmark, og at et skifte over mod mere klimavenligt markarbejde kan komme i gang allerede nu,” siger Morten Simonsen. Biodiesel fra Emmelev A/S er et produkt af raps, hvor 80 procent af rapsen bruges til proteinkager eller glycerin, og 20 procent går til biodieselproduktionen. Biodiesel produceret på raps fortrænger 72 procent af den CO2, som almindelig fossil diesel udleder.
Faktaboks:
Robotti As a Service
• Maskinstation under AgroIntelli, der kører med fire Robotti og en 110 hk. Traktor. • Maskinstationen klarer såning, radrensning, båndsprøjtning i rækkeafgrøder, samt etablering af efterafgrøder. • Markrobotterne yder er mere skånsom jordbearbejdning. Ved båndsprøjtning kan den spare 65 procent af kemikalierne, og den kan køre 24 timer i døgnet.