loader imageMarkrobot på biodiesel sparer miljø

Markrobot på biodiesel sparer miljø for 70 procent kemi

Rapsavlere kunne på mark-demonstration ved Assens glæde sig over, at biodiesel fra Emmelev A/S er med til at trække klima- og miljøudviklingen i den rigtige retning.
Markrobotten fra AgroIntelli, som kører på biodiesel fra Emmelev A/S, kom i centrum, da den forleden blev præsenteret for leverandører af raps til på en mark med spinatfrø hos vestfynske TH-Agro.
Robotti har i foråret sået de 10 hektar spinatfrø – og den er siden i gang med at sprøjte og radrense, og det er der store perspektiver i, fortalte Torben Thomsen, medejer af TH-Agro, til de fremmødte rapsavlere, som alle er leverandører til Emmelev A/S.
Perspektivet er blandt andet en stor reduktion i kemiforbruget, og faktisk er reduktionen gjort op til 70 procent, fortalte Torben Thomsen.
TH-Agro på Vestfyn driver i alt 850 hektar og passer 1.000 hektar samt er en af de første spinatfrøavlere, som i år har givet grønt lys til at slippe markrobotten Robotti fra firmaet AgroIntelli løs på markerne.
”VI sparer rigtig meget kemi. Hvis det her lykkes, så kan robotten i spinatfrø både så, båndsprøjte og radrense,” forklarede Torben Thomsen.
Robot sår 10 hektar
På TH Agro er der i år sået i alt 25 hektar spinatfrø på kontrakt med Jensens Seeds, og heraf har Robotti sået de 10 hektar.
Den vestfynske landmand er positivt overrasket over, at vendinger i forageren sker i et »fornuftigt tempo«.
»Der er masser af fremtidsmusik i robotten, men det er også klart, at det hele jo lige skal køres ind,« siger Torben Thomsen. 
Samtidig er det spændende, hvis vi kan spare på forbruget af fossil dieselolie. Vi bruger omkring 100.000 liter diesel om året, og kan vi spare her, er det fint. Vi skal jo prøve at gøre det lidt bedre hele tiden, og biodiesel er et skridt i den rigtige retning og et godt signal i fremtiden. Lad os prøve at gøre det klogt i stedet for bare at beslutte et eller andet,” sagde Torben Thomsen.
Ambitionerne er store
Med til præsentationen var også folketingsmedlem Lars Chr. Lillelund, som orienterede om mulighederne for politiske at gøre en indsats for biodiesel.
”De politiske ambitioner på klimaområdet er store, men det tager ganske lang tid at komme frem til resultater og handling, og derfor har regeringen nu indarbejdet biodiesel, som jo er kendt og velafprøvet, frem 2030 i egne planer. Folketinget er desuden opmærksomt på biodiesels potentiale,” sagde Lars Chr. Lilleholt.
”Jeg tror på potentialet for Emmelevs biobrændstoffer et stykke ud i fremtiden. Det bliver en massiv indsats der skal til for at reducere udledningen, og her kommer transportsektoren til at fylde meget. Jeg tror vi kommer til at se, at den tunge transport vil gøre brug af mange forskellige brændstoffer,” sagde Lars Chr. Lillelund.