Årets rapshøst begynder for alvor at rulle ind hos Emmelev
A/S i Otterup i begyndelsen af august efter, hvad der ligner en noget nær perfekt vækstsæson.
Men allerede i denne uge høstede Hans Jacob Clausen, Kragholm ved Rudkøbing på Langeland som den første sine 10 hektar med raps for at levere til Emmelev.
Baggrunden er, at hans rapsmarker ligger, hvor den kommende Langelandsfestival vil brede sig om fjorten dage.
Hans Jacob Clausen har siden musikfestivalens start for 30 år siden lagt marker til campingpladsen for dels medarbejdere, dels festglade deltagere, og han plejer at dyrke vinterbyg på markerne, så de kan høstes tidligere.
Men der er brug for et bedre sædskifte bl.a. for at slippe af med rævehaler, en type ukrudt, og derfor er det i år rapsen, der har bredt sig på markerne. Indtil det blev skårlagt og nu skal høstes:
”De skal trække strøm og etablere pladsen med bl.a. hegn, og allerede på lørdag kommer de første medarbejdere og skal overnatte her. Så det er nu, der skal høstes,” siger Hans Jacob Clausen.
Han tror, det går ud over udbyttet, men tør ikke spå om, hvor meget:
”Umiddelbart har rapsen stået godt i vækstsæsonen. Jeg har forsøgt at vurdere afgrøden ved skårlægningen, og mon ikke oliefrøene kunne have udviklet sig mere her i resten af juli?
”Men det er betingelserne. Jeg har haft en aftale med festivalen gennem mange år, og den er et godt aktiv og skaber god omsætning på Langeland, så derfor har vi alle en interesse i, at den lever,” siger Hans Jacob Clausen.
Mange festglade mennesker
”Man kan sige, at vi driver landbrug på festivalens og byens betingelser. Vi bor bynært, og så må vi indrette os, hvilket vi gerne gør. Festivalen er hyggelig, og der kommer mange festglade og forventningsfulde mennesker, så vi nyder at være en del af den,” siger han.
”Vi har ingen problemer med at holde orden. Gæsterne er flinke til at tage deres ting med sig, og frivillige fra foreninger på Langeland sørger for den sidste oprydning, inden hegnet tages ned,” siger Hans Jacob Clausen.
Han driver 70 hektar og laver 3.000 slagtesvin om året. Han dyrker forskellige afgrøder og har i år 20 hektar med raps. Næste år vender vinterbyggen dog tilbage på festival-markerne, og Hans Jacob Clausen vil forsøge sig med reduceret jordbearbejdning og et såkaldt falsk såbed for at bekæmpe rævehalerne.
Medejer i Emmelev A/S, Morten Simonsen, mener, at Hans Jacob Clausen er den første på Fyn, som høster raps:
”Det har været en god vækstsæson, og rapsen står flot, så vi glæder os til, at landmændene under høsten i begyndelsen af august kommer kørende her til Emmelev med læs af rapsfrø,” siger han.
Henrik Ryberg, Syngenta, arbejder meget med rapsdyrkning og fortæller, at rapsen er kommet godt over et tørt forår, og at afgrøderne står fornuftigt med udsigt til en høst måske over middel:
”Men jokeren er Bladribbesnudebillen, som er udbredt i år. Vi har ingen erfaring i Danmark med, hvor dyrt et angreb fra dette skadedyr bliver,” siger han.
Emmelev A/S producerer på grundlag af rapsfrøene bæredygtig grøn biodiesel til iblanding i den almindelige fossile diesel. En stor sidegevinst i produktionen udgøres af proteinrige foderkager til kreaturer og glycerin til især medicinal-industrien.