loader imageEmmelevs

Bæredygtige rapskager

Emmelev A/S på Nordfyn er blevet certificeret med en bæredygtig produktion af rapskager.

Erling Bonnesen kiggede forbi på Nordfyn.

Emmelev A/S er blevet certificeret med en bæredygtig produktion af rapskager.
Den nordfynske virksomhed Emmelev A/S har nu som den første herhjemme papir på at være certificeret med en bæredygtig produktion af rapskager. Det blev markeret forleden, hvor Venstre fødevarepolitiske ordfører, folketingsmedlem Erling Bonnesen kiggede forbi på Nordfyn. Emmelev A/S producerer biodiesel på grundlag af rapsfrø, og de proteinrige rapskager er en sidegevinst ved produktionen. Rapskagerne er efterspurgte af især kvægbrugere på Fyn samt i Syd- og Sønderjylland. De danskproducerede rapskager er GMO-frie, og de ventes at blive endnu mere eftertragtede i forbindelse med, at Arla Foods i 2021 stiller krav om, at leverandørerne bruger GMO-frit foder.
Mindsker soja-importen
Rapskagerne er også populære, fordi de erstatter soja produceret i især Brasilien, Argentina og USA og som importeres til Danmark: ”Jeg er glad for at være med til at markere denne certificering, som er et udtryk for, at Emmelev A/S arbejder seriøst med klima-udfordringen,” siger Erling Bonnesen. ”Foderkagerne er en vigtig del af produktionen, selv om det er biodiesel, der får opmærksomheden. Denne certificering af foderkagerne er et udtryk for, at landmænd kan fodre bæredygtigt med dette danske produkt, der er et alternativ til den importerede soja,” siger Erling Bonnesen.
Cirkulær økonomi
”Det er en fantastisk god historie, at landmanden leverer raps til virksomheden og får foderkager tilbage til kreaturerne samt kan bruge biodiesel i tanken på traktoren. Det er cirkulær økonomi, så det batter noget,” siger han. Medejer af Emmelev A/S, Morten Simonsen, forklarer, at foderkagerne sælges ikke blot til kvægbrugere lokalt og regionalt, men i hele landet. En række foderstofvirksomheder bruger foderkagerne i færdige foderblandinger. ”Forbruget af rapskager er stort i danske kvægbesætninger. Faktisk så stort, at rapskager indgår i 35 procent af det foder, som blandes på kvægbedrifterne til dyrene,” siger han.

Jeg er glad for at være med til at markere denne certificering, som er et udtryk for, at Emmelev A/S arbejder seriøst med klima-udfordringen.

Erling Bonnesen

Venstre fødevarepolitiske ordfører