loader image



Emmelev køber 25% af
FERM FOOD

Emmelev køber 25% af fødevareingrediensvirksomhed: Vil gøre raps til gængs fødevare

Pressemeddelelse 12 marts 2024
Den nordfynske virksomhed Emmelev A/S, der specialiserer sig i biobrændsel, rapsolie og -kager, udvider forretningen og satser på rapsproteiningredienser til fødevarer i et nyt partnerskab, der skal opkvalificere rapskager fra foder til fødevarer.
Emmelev Tradings nye selskab, NordFyns Planteprotein, har fra årsskiftet købt 25% af den danske fødevareingrediensvirksomhed FERM FOOD ApS, der har brugt en årrække på at udvikle en særlig fermenteringsteknologi til fremstilling af fødevareingredienser fra planter og korn. Partnerskabet er indgået efter en længere testfase, hvor parterne i et tæt samarbejde har kørt fermenteringstest med formålet om at forløse fødevarepotentialet i raps.

“Beslutningen om at satse på rapsprotein til fødevarer igangsatte en undersøgelse af processer på markedet, og vores valg er faldet på FERM FOODs. Deres fermenteringsteknologi har vist sig at være yderst effektiv og konkurrencedygtig, og teamet kommer med en viden, der er afgørende for vores målsætning om at gøre raps egnet som fødevare,” fortæller Morten Simonsen, medejer af Emmelev og NordFyns Planteprotein.

Fermentering: Fra biprodukt til fødevareingrediens
Efter rapsolien er presset, er rapskagen tilbage. Og det er denne del af rapsen, Emmelev vil kunne bruge til at levere nye sunde, danske fødevareingredienser i samarbejde med FERM FOOD.
“Raps er naturligt rig på protein, kostfibre, mineraler og vitaminer og har gode dyrkningsbetingelser i Danmark. Derfor er det ideelt at udnytte rapsen til fødevarer. Med mælkesyrefermentering kan vi nedbryde de bitre stoffer, og gøre rapsen velegnet til konsum,” forklarer FERM FOODs grundlægger Jens Legarth.
Fermenteringsprocessen er afgørende for at gøre rapsen spiselig. Ved at fermentere rapskagen med mælkesyrebakterier kan de bitre glukosinolater reduceres til et så lavt niveau, at de ikke længere kan påvises i laboratoriet. Derudover kan fermenteret rapskage naturligt forlænge holdbarheden på de brød-, plante- og kødprodukter, den anvendes i og dermed reducere madspild uden brug af tilsætningsstoffer.
Ifølge Jens Legarth har særligt raps et stort potentiale til fødevareproduktion, og netop derfor kan Emmelev bidrage til FERM FOODs videre udvikling: 
“Rapsprotein har en fordelagtig aminosyresammensætning med et højt indhold af svovlholdige aminosyrer. Hvor planteproteiner baseret på bælgfrugter er fattige på aminosyren methionin, kan rapskagen supplere bælgfrugter med sin høje koncentration af methionin, tryptofan og threonin og således sørge for, at forbrugerne får dækket deres komplette proteinbehov gennem planteprodukter.” 
Den strategiske beslutning om at indgå i et partnerskab bringer dermed nye muligheder med sig og understøtter målsætningen om at gøre rapskage til gængs fødevare: 
“Vi ser frem til det nyetablerede partnerskab og til at udvikle på det nye forretningsben, hvor hovedfokus er at skabe nye, sunde fødevareingredienser af høj kvalitet og bidrage til en mere bæredygtig fødevareindustri,” afslutter Morten Simonsen.
Emmelev: Rugbrød bagt med fermenteret rapskage forlænger holdbarheden på brødet med mere end 2 uger.
Billede: Morten Simonsen fra Emmelev A/S (højre) har købt 25% af fødevareingrediensvirksomheden FERM FOOD ApS grundlagt af Jens Legarth (venstre).
Om Emmelev
Emmelev A/S er en familieejet virksomhed etableret i 1838 i Otterup på Nordfyn. Virksomheden udnytter danskproduceret raps til fremstilling af rapsolie, biodiesel, foderkager, protein og glycerin til fødevarer. Rapsprodukterne anvendes af fødevareproducenter, lægemiddelindustrien, landmænd og transportsektoren.
Om FERM FOOD
FERM FOOD er en dansk producent af planteingredienser til fødevarer baseret på lokale afgrøder. Virksomheden udnytter fermenteringsteknologi til at skabe sunde og naturligt konserverede planteingredienser, der er økonomisk bæredygtige for hele værdikæden: Fra gård til gaffel. Få mere info på ferm-food.com.
Kontaktinfo:
Morten Simonsen, Emmelev A/S, ms@emmelev.dk, 20 44 14 89
Jens Legarth, FERM FOOD ApS, jens@ferm-food.com, 23 34 93 34